Latte art 

Latte art je speciální technika, při které pouhým litím našlehaného pěny z mléka do espressa vytváříte úžasné obrázky.

 

  • Stěžejní pro tuto techniku je mléko a jeho kvalita. Mělo by být plnotučné a dobře vychlazené. To nám usnadní jeho šlehání. Ideálně se pro to tedy hodí Meggle mléko Barista.


JAK NAŠLEHAT PĚNU?

Vychlazené mléko si nalijte do konvičky. Máte-li doma kávovar s tryskou, použijte ji. Nejprve ji propláchněte, aby se vyčistila a zbavila zkondenzované vody uvnitř. Trysku ponořte zhruba 1 cm pod hladinu mléka. Hned po spuštění trysky posuňte konvičku jemně směrem dolů, tryska ale stále zůstává pod hladinou. Pokud postupujete správně, vidíte, že se vám vytváří více a více pěny. Tvoří-li se vám hodně velkých bublin, ponořte trysku opět hlouběji pod hladinu. Pěna musí být jemná a bez bublinek. Po ušlehání si pěnu zpracujte mícháním a klepáním o stůl, aby byla jemná a vláčná. Promícháváme ji také proto, aby nebyla nahoře pěna a dole mléko.

 

Mezi nejznámější obrázky pro latte art patří srdíčko, jablíčko a rozeta. Jak na ně?

 

latté art

JABLÍČKO

Připravte si espresso do cappuccinového porcelánového šálku. Našlehejte si mléko, ideálně v kulaté nerezové konvičce bez zobáčku. Část mléka si na začátku odlijte z konvičky stranou. Šálek mějte mírně nakloněný a mléko s pěnou lijte trochu z výšky. Postupně se konvičkou přibližujte téměř až k hladině espressa. Konvičkou směřujte doprostřed šálku. Jak se hrneček plní, pomalu ho narovnávejte. Uprostřed šálku by se vám mělo vytvořit krásné jablíčko.







latté art

SRDÍČKO

Srdíčko se maluje obdobným způsobem. Na závěr jen s konvičkou nad hladinou a uprostřed zaklepete do stran a potom proud mléka a pěny protáhněte až ke kraji šálku. Tím vznikne krásně navrstvené srdíčko.










latté art

ROZETKA

Pokud chcete vykouzlit rozetu, musíte použít konvičku se zobáčkem. Začátek postupu je stejný jako u jablíčka nebo srdíčka. Při přibližování k hladině směřujte k jednomu z krajů, od něho se pak postupně vzdalujte a hýbejte konvičkou od jednoho kraje šálku k druhému. Tím se vytvoří vlnky rozety. Nakonec jen udělejte krátký a rychlý pohyb nazpět, čímž rozetku zakončíte.

Chce to spoustu cviku, ale věříme, že cvik dělá mistry a že si díky našim návodům užijete perfektní kávu jako z kavárny!






Zdroj: www.kafe.cz, dostupné na: http://www.kafe.cz/zabava/latte-art-901.aspx

Cottage cheese

Cottage cheese bílý 180 g

Cottage cheese pažitka 180 g

Cottage cheese chilli 180 g

Cottage cheese tzatziki 180 g

Bezlaktózový cottage cheese 180 g

Cottage cheese light* 180 g

Cottage Cheese přírodní 450 g

Smetany ke šlehání / sprej

Šlehačka ve spreji 250 ml

Smetana ke šlehání 1 l

Smetana ke šlehání 250 ml

Smetana ke šlehání 180 ml

Zakysané smetany

Zakysaná smetana 375 g

Zakysaná smetana 180 g 14 %

Zakysaná smetana 180 g

Mléka a ledové kávy

Trvanlivé mléko polotučné 1 l

Trvanlivé mléko plnotučné 1 l

Ledová káva 330 ml

Trvanlivé mléko Barista 1l

Bagety

S bylinkovým máslem 160 g

S česnekovým máslem 160 g

Rustikální s bylinkovým máslem 160 g

Smetany na vaření

Smetana na vaření 1 l

Smetana na vaření 500 ml

Smetana na vaření 250 ml

Smetana na vaření 180 ml

Panna Cotta

Panna Cotta 1l

Panna Cotta 500 ml

Bezlaktózové produkty

Bezlaktózové mléko 1,5% 1 l

Bezlaktózové mléko 3,5 % 1 L

Bezlaktózová smetana na vaření 200 ml

Bezlaktózová smetana ke šlehání 200 ml

Bezlaktózový cottage cheese 180 g

Tvaroh jemnný Meggle Laktofree 180g

Másla a máslové produkty

Máslo 250 g

Máslo porcované, vanička 15 g

Máslo porcované, vanička 10 g

Máslo porcované, ALU 10 g

Bylinkové máslo 125 g

Česnekové máslo 125 g

DIABLO 120 g

Ochucené máslo MIX 5 x 20 g

Porcované máslo ALU 10g Butterfly

Rostlinné smetany

Creme patisserie slazená 1 l

Creme patisserie neslazená 1 l

Creme cuisine 1 l

Creme Dual 25 % 1l

Smetany do kávy

Smetana do kávy 500 ml

Smetana do kávy 175 ml

Smetana do kávy 10 x 10 g

Smetana do kávy 10 g

Smetana do kávy 7,5 g

Citronové šťávy

Citrónová šťáva 4,9 ml

     

www.meggle.com        www.rajo.sk        www.bez-laktozy.cz        www.cottage-cheese.cz

Meggle, s.r.o., Gotthardská 37/4, 16000 Praha 6, IČ: 60202483, DIČ: CZ60202483
tel: +420 224 312 166, fax: +420 224 312 184, email: meggle@meggle.cz